Протест студената против пријема Косова у UNESCO

Студентски парламент нашег Универзитета организовао је протест против пријема тзв. Републике Косово у UNESCO. Протест је наишао на сјајан одјек не само студената већ и грађана Косовске Митровице. .

Студенти и грађани, заједно су прошетали градским улицама од простора испред студентских домова до трга браће Милић који се налази у близини главног ибарског моста у овом граду.
Окупљени су носили транспаренте на којима је било исписано: “Косово је Србија”, “No Kosovo UNESCO”, фотографије на којима су спаљене српцке цркве и манастири на КиМ а на којима је било исписано “Чувари светске културне баштине?” и српске тробојке.
Сам протест је почeо симболично у 12:44 , а након одслушане химне државе Србије присутнима су се испред организатора обратили Милан Савић и Немања Бишевац.
Милан Савић, који је говорио и испред највеће студентске организације у Србији – СКОНУС-а, поручио је да они који су нас бомбардовали и отели наше Косово, који траже да променимо свест, сада намеравају да Србији и српском народу отму право на историју, културу и идентитет.
“Имају намеру да Пећка патријаршија, Високи Дечани, Грачаница, Бањска постану за Србију и српски народ иностранство. Да ли је икада некоме постављено тако ужасно и цинично питање? Како је могуће да једна Француска подржава улазак тзв. независног Косова у УНЕСЦО? Како би се осећали наши пријатељи када би им неко спалио Нотр Дам, а онда тврдио да је то његова културна баштина?“- запитао је Савић.
Тражимо правду, истину, слободу и оно што нам припада. Зато молимо Европу и савремени свет да се не одричу себе, Микеланђела, Петрарке, Гетеа и свих других великана који би се данас постидели пред оним што њихове државе раде, да једном старом европском народу отму његове светиње, рекао је он.
“Каква год да буде одлука УНЕСЦО-а Косово и Метохија ће бити заувек остати друго име за српску историју, културу, идентитет, наша нераскидива веза са Немањићима, Лазаревићима, Обилићима и свим нашим јунацима, наш завет и највећа светиња.”- рекао је Савић.
Окупљенима се у име свих студената нашег Универзитета обратио и председник Студентског парламента Филозофског факултета Немања Бишевац који је поручио да евентуалним уласком Косова у UNESCO српском народу на бруталан начин се одузима и краде његов идентитет.

 

Comments are closed.