Обилазак манастира

У организацији Студентског парламента нашег Универзитета, прва група која је бројала преко 150 студената, била је у прилици да посети Пећку Патријаршију, манастир Високе Дечане, Велику Хочу као и манастир Зочиште.

У Пећкој Патријаршији студенти су  поред  историје саме Патријаршије и њеног значаја чули предање о чувеном Шам-дуду, који је засадио Свети Сава, а који  се налази у порти манастира и сматра се најстаријим на свету.

У Дечанима смо се поклонили моштима Светог Сефана Дечанског, ктитора овог манастира, који је започео његову изградњу, а коју је завршио његов син, цар Душан Силни. Дивили смо се ''невероватаном споју спољшњег барокног изгледа и унутршњег византијског фрескописа'' које нам је предочио отац Петра . Сама израда фресака, трајала је више од 10 година, а радило је више група најбољих мајстора свог заната тог доба на свету.

У енклави Велика Хоча, која се налази у потпуном албанском окружењу,  окрепили смо се уз  ручак и пробали наделеко позната вина хочанских мајстора. Били смо у прилици да видимо у каквим условима наш народ на овим просторима остаје и опстаје, и уживали у  њиховом гостопримству. Нихова радосна лица у сусрету са нама говорила су више од свега.

Манастир Зочиште, који је био тотално уништен током мартовског погрома 2004-те године, у свима нама изазвао је посебну емоцију, управо због потпуне обнове – након које нема видљивих тргова разарња; остало је само истинито сведочење докле досеже  људско безумље.

Видно уморни, али духовно окрепљени, емотивно испуњени вратили смо се  у Косовску Митровицу, сигурни да ћемо се поново вратити на извориштa српске духовности . 

Comments are closed.