Свечана академија поводом дана студената Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици 23.04.2015

По први пут Студентски парламент Универзитета у Приштини сапривременим седиштем у Косовској Митровици бележио  је  свечаном академијом,  23. априла, Дана студената, нашег Универзитета. Академија је одржана  на Факултету техничких наука.

Ректор приштинског Универзитета проф. др Срећко Милачић овом приликом  истакао је да је Дан студената ПУ, за разлику од других Универзитета у земљи, увек дочекиван са посебном пажњом, и у посебном расположењу, јер "себи и другима показујемо да смо ту и да се носимо са проблемима у којима се налазимо".

Подсетивши да је ПУ универзитет богате традиције, Срећко Милачић је нагласио да имају разлога да буду поносни на постигнуте успехе."Ми живимо и радимо на просторима који су најсложенији за разумевање, али који представљају изазов за сваког од нас", каже Милачић.Додаје да сваког дана ПУ показује да заједнички може да одговори на све изазове и нађе мотивацију, довољну снагу, и надахнуће, као и да сваки дан буде откровење и да се симболички артикулише као нов, аутентичан косовскометохијски."Та врста оригиналности чини живот сваком од нас посебно вредним и тиме се поносимо", подвукао је Милачић.

Проф. др Валентина Питулић са Филозофског факултета изразила је наду да ће овај празник бити прилика да "заједнички кренемо даље, да покажемо да можемо и више и боље"."Хвала вам што сте пре свега одлучили да студирате у Косовској Митровици која ових дана и година није неважна, и није тако мала, јер многи светски центри управо ових дана разговарају о нама. Надамо се да ћемо овде остати и под заставом Републике Србије", рекла је Питулић.Ове године Питулић је добитница награде Студентске конференције универзитета Србије за значајан допринос унапређењу студентског образовања на универзитетима Србије.

Студент проректор Ђорђе Спасојевић је рекао да студенти ПУ заједно са својим професорима скупа чине стуб садашњости и гарант будућности на овим просторима."Ми студенти, заједно са својим професорима, дајемо реч да никада нећемо изневерити нашу мисију учења и стицања знања и да ћемо чинити све за добробит нашег Универзитета и наше Србије", рекао је Спасојевић.

Члан Националног савета за високо образовање Републике Србије Милан Савић рекао је да су морал, храброст и солидарност особине које су непролазна вредност и које требају и морају да красе нашу интелигенцију и данас, јер такви студенти, таква будућа интелектуална елита, могу да вуку српско друштво напред."У том путу грађења бољег и здравијег друштва, потребна нам је помоћ свих вас – наших професора, ментора, да нас подржите, да нас на ове вредности када на њих заборавимо подсетите, и својим примером водите. Ви који сте се данас окупили овде нисте одустали, били ви студенти или професори. Само заједно у односу међусобног поштовања и разумевања и много рада треба да идемо напред за нас, боље друштво, за земљу, бољу будућност, за наше снове", поручио је Савић.

У културно-уметничком програм учествовали су хор Факултета уметности, студенти Александра Јаковљевић и Јован Алексић.

Свечаној академији, поред студената, присуствовали су представници нашег Универзитета, представници факултета локалне самоуправе, Канцеларије за КиМ и други.

Comments are closed.